09
May
2021
14:25

Hasiči Jindřichovice


  • Po návštěvě v Rotavě a posilnění v Kraslicích, jsme se sešli s panem Šťastným, velitelem jednotky, před hasičskou zbrojnicí Jindřichovice (tu kočku jsme nepřejeli). Pan Šťastný nám popsal stav DA Avie stojící hned vedle, ukázal nové DA z dotací, popsal jak to funguje při jejich výjezdech a přesunuli jsme se k zámečku. Na tuto zastávku jsme se těšili zatím asi nejvíce, za starými vraty se "usmívala" červená Praga V3S (vojenský třítunový speciál). Jde vidět že se o ní velmi dobře starají, toto auto jsme prolezli skrz naskrz. Jsme rádi že jí mají ve výjezdu a v takovém stavu a ani jiné sbory si nepřejí, aby ji dali pryč.



Historie sboru

_čekáme na dodání..._

Současnost

V současné době je v JSDH 16 členů, z nichž aktivních je zhurba 10. Ostatní jsou spíše takové pomocné síly, když mají čas. Sbor jako takový zde není, takže jsou na tom podobně jako Loket. Jindřichovičtí nejsou součástí žádného sdružení jako SH ČMS, ČHJ, MHJ, HČR apod. Hospodaří si jak oni potřebují a nejsou "závislí" na nějakém centrálním systému. Nemají tudíž ani starostu SDH, výkonný výbor a vše, co ke sboru patří. To jim však nevadí ani při pořádání různých akcí pro město, jako je například stavění a kácení máje, dětské dny... Prostě podobně jako v každé jiné obci jsou i zde hasiči pilířem kulturního života. V Jindřichovicíh, ač jsou pětkaři, nemají o vybavení a podporu města nouzi. A nouzi nemají ani o výjezdy. Ročně jich mají v průměru 25-35, vloni měli přesně 32 výjezdů. A jsou to výjezdy všho druhu, od technických pomocí, přes požáry až po dopravní nehody, kterých se účastní i přes to, že nemají vyprošťovací techniku. K výjezdu jsou však vysláni alespoň k poskytnutí první pomoci. V loňském roce proběhla i kompletní rekonstrukce malé, útulné hasičské zbrojnice. Svolávání hasičů probíhá přes JAY systém, kdy členové mají oblečení připravené doma, protože nikdy neví, kterým autem pojedou. V hasičárně parkuje DA Ford Transit, avšak Praga V3S parkuje v gáráži zahrady zámečku vedle státního archivu.

Vozový park

CAS 16 Praga V3S

CAS 16

DA Ford Transit

DA

DA Avia

DA

Mladí hasiči

Součástí Jindřichoviských hasičů je i kroužek mladých hasičů, který navštěvuje přes dvacet budoucích bojovníků proti ohni. Ačkoliv nejsou v žádném srdužení, nezabraňuje to jejich vedoucím kroužek pro děti zajišťovat a učit je hasičskému řemeslu. Dost často navštěvují přírodu a okolní lesní pozůstatky z dob Druhé světové války (bývalý důl Sauersack) apod.

Galerie

JindřichoviceJindřichoviceJindřichoviceJindřichoviceJindřichoviceJindřichoviceJindřichoviceJindřichoviceJindřichoviceJindřichovice