20
Jun
2021
09:10

SDH a JSDH Mezirolí


  • Další zastávkou v putování po hasičárnách Karlovarského kraje byla hasičárna v Mezirolí. S místním velitelem JSDH jsme byli domluveni na devátou hodinu ranní, a tak jsme přesně v 9:04 zaparkovali u mezirolské klubovny. Už na nás čekal Míla Pospěch i s jeho otcem, který sbor znovuzakládal v sedmdesátých letech minulého století. Přes dvě hodiny jsme seděli v klubovně a poslouchali vyprávění a vzpomínání pánů Pospěchů na to, co zažili během výjezdů a akcí pro město. Po vzpomínkové dvouhodince nám byla ještě ukázána původní zbrojnice, hřiště, na kterém trénují Mílovy svěřené děti a nakonec současnou hasičárnu. Tou je malá, nenápadná garáž vedle bývalého kulturního domu a současné autolakovny vedle hlavní silnice. Poté jsme se rozloučili a odjížděli zpět na Březovou smutni, že nám pískli výjezd a my byli zrovna pryč :D.



Historie sboru

Sbor hasičů v Mezirolí byl založen roku 1892 a stal se součástí Karlovarského hasičského okresního svazu č. 6. Nejčastěji je vedení před válkou spojovány se jmény Johann Siegl a Josef Plodek. Podrobnější informace se však nepodařilo sboru zjistit.

Historická fotografie

Následně byl "znovuzaložen" roku 1946, jelikož v průběhu 2. světové války byly všechny tyto spolky zakázány. Sbor však po nějaké době přestal fungovat, a tak byl 14. února 1971 již potřetí založen. A jedním z těchto zakladatelů byl i pan Zdeněk Pospěch, se kterým jsme měli tu možnost hovořit a vzpomínat na doby minulé. Do dnešní doby se bohužel nezachovala žádná vzpomínka na tyto časy, jen a pouze kronika a fotky od třetího založení sboru. Pan Zdeněk vzpomíná, jak již jako malí kluci na konci 40. let minulého století chodili s kamarády z Mezirolí na hasičský kroužek, který se tenkrát snažil vést pan Lauko. Bohužel to nemělo dlouhého trvání a oddíl mladých hasičů a celý sbor skončil. Roku 1970 byl pak pan Zdeněk a další požádáni paní předsedkyní národního výboru o znovuzaložení hasičského spolku v Mezirolí. Tenkrát mladí páni neměli žádné zkušenosti s takovýmto jednáním a fungováním sboru, a proto požádali kolegy z Nové Role, aby jim se založením sboru pomohli. A tak byla 14. února 1971 svolána ustanovující schůze a oficiálně vznikl SPO Mezirolí, jehož předsedou se stal pan Zdeněk Pospěch. V následujícím roce byla svépomocí postavena požární zbrojnice, která dodnes stojí na stejném místě, hned vedle hlavní silnice. Dále bylo v tomto roce zakoupeno první zásahové auto Praga Aero 150. Tu později vystřídala Praga V3S, následně zde měli Avii a v dnešní době v garáži stojí dva dopravní automobily.

Historická fotografie

Sbor Mezirolských byl a stále je, jako každý jiný sbor, takovým středobodem kulturního dění ve městě. Sbor Mezirolských tedy pravidelně pořádal sběr železa, hasičské bály, stavění a kácení máje, dětské dny apod. Výdělek z těchto akcí vždy přišel do hasičské kasy, a tak měli členové možnost koupě dalšího potřebného vybavení. Sbor hasičů v Mezirolí měl odjakživa i soutěžní družstva, a to hned ve všech kategoriích: žáci, dorostenci, muži a ženy. Není také žádným tajemstvím, že mezirolský dlouholetý člen Antonín Minarský ml. se stal reprezentantem ČSSR a roku 1985 dokonce přivezl medaile z hasičské olympiády, která se konala v Rakousku. Dalším z úspěchů je postup dětí na krajskou soutěž v roce 1975 z 1. místa a postup ženského kolektivu na krajskou soutěž do Tachova v roce 1976.

Historická fotografie

Historická fotografie

(zdroj: Zdeněk Pospěch, Miloslav Pospěch)

Současnost

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Mezirolí je zařazena v kategorii JPO V, ale tím, že kolem sebe mají několik dalších jednotek, jako je profesionální jednotka z Karlových Varů, dobrovolné jednotky ze Staré a Nové Role, z Pozorky, Nejdku a podobně, mají ročně pouhých pár výjezdů. Napříkald v předchozích třech letech měli jen jeden výjezd, ten už mají letos (2021) za sebou. Ovšem jsou i roky, kdy jsou bez výjezdů úplně. Od roku 2019 je jednotka zařazena, spolu s dalšími 19 jednotkami v kraji, v systému ochrany obyvatelstva, což i takto malému sboru pomohlo ke koupi zcela nového dopravního automobilu. Dopravní automobil Iveco Daily byl pořízen v roce 2019 z dotací a doplatku města. Je vybaven jak na technické zásahy, tak na požáry. V kufru auta tedy najdeme požární motorovou stříkačku PS-12, elektrocentrálu, hadice, motorové řezací pily, savice, no prostě základní vybavení, aby si poradili s kdejakou událostí. V roce 2019, na Vánoce, jednotka zasahovala také u požáru rodinného domu, dřevostavby. Byl to jeden z největších, ne-li největší zásah, kterého se v podsledních několika letech jednotka účastnila. Jelikož to byla dřevostavba, dům bohužel lehl popelem. Předtím byl ještě velký požár v kravíně, který také shořel. Jak je tomu snad v každé obci, ve které jsou hasiči, i tady se starají o kulturní život. Po revoluci to byli jen a pouze hasiči, kdo se o kulturu staral. Do dnešních dní jsou hasiči těmi, kteří stavějí a kácí májku, pořádají dětské dny, chodí po obci na Mikuláše. Již několik let pořádají hasiči pro obec i sběr nebezpečného odpadu, pneumatik, elektroodpadu a podobně. To vše dvakrát ročně.

Vozový park

DA Peugeot

DA

DA Iveco

DA

Mladí hasiči a požární sport

Oddíl mladých hasičů tak, jak ho dnes známe, funguje od roku 2001, kdy ho po kratší pauze znovuobnovil Míla Pospěch, který je vedoucím do dneška. I on sám začínal jako malý zde u hasičů a časem se dostal spolu s družstvem hasičů z Prahy na Mistrovství ČR v požárním sportu, protože v tehdejším Západočeském kraji by měl, dle svých slov, problém se na republiku dostat. V roce 2003 se pak na republiku v požárním sportu v Olomouci dostal i tým žen. Všechny tyto úspěchy jsou o to většími úspěchy z toho důvodu, že do dnešní doby nemají Mezirolští svůj vlastní prostor, kde trénovat. Sám Míla trénoval stvoky na asfaltu mezi kravíny, děti dnes trénují na obyčejné louce uprostřed obce. I tak se ale dokázali v roce 2019 dostat na republikové kolo hry Plamen do Vlašimi, což byl pro všechny, hlavně pak pro vedoucího, splněný sen. Od samého začátku vzniku Krajské ligy mladých hasičů se jí mezirolský tým účastní. Ještě aby ne, když je to právě Míla, který ji s Kacim z Březové a Aničkou z Jáchymova začal formovat do dnešní podoby. Krajskou ligu dokázali několikrát vyhrát, ať s týmem mladších nebo starších. To vše završil onen již zmíněný postup na republiku do Vlašimi. Členkou mezirolského sboru je i Adriana Petriková. Adriana je mladá a velmi nadaná sportovkyně, na kterou může být sbor i trenér pyšný. A také že jsou. V letošním roce (2021) se opět dostala na Mistrovství ČR dorostu v kategorii jednotlivců v Zábřehu u Šumperku, kdy i po covidové pauze dokázala na krajském kole v Mariánských Lázních zaběhnout na stovkách úžasný čas a všem tak dokázat, že ona je tou pravou, která má ve své kategorii náš kraj reprezentovat. Tímto bychom jí chtěli vyjádřit podporu a vzkázat, ať se dál snaží a zlepšuje. Třeba to jednou dotáhne i do české repre...

Galerie

Původní hasičárnaHřištěMezirolíMezirolíSkříňkyDílnaMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolíMezirolí