18
Apr
2021
11:05

SDH a JSDH Krajková


  • Třetí zastávkou našeho putování byla hasičárna v Krajkové, kde na nás v neděli 18. 4. před polednem čekala starostka SDH Maruška Kastlová se svým druhem a velitelem JSDH Péťou Obšilem a dcerou, instruktorkou mladých hasičů, Míšou Obšilovou. Byli jsme zde přivítáni, jak je při každé návštěvě v Krajkové zvykem, v přátelské a pohodové atmosféře. Jirka vytáhl svou techniku a v doprovodu Péti začal fotit všechno, co se mu líbilo, přičemž se dozvídal plno informací a zajímavostí o jednotce. Ondra šel mezitím s Maruškou do zasedačky a povídali si o fungování a historii sboru a mladých hasičů. Po dvou hodinách čerpání informací jsme se museli rozloučili a s vidinou oběda jsme odjížděli zpět na Březovou se zastávkou u Vietnamců v Sokolově.



Historie sboru

První písemná zmínka o sboru dobrovolných hasičů v Krajkové je z roku 1703, kdy zde fungovalo něco, jako mezisousedská pomoc při požárech. Od roku 1770 každá rodina v Krajkové přispívala na požární ochranu a roku 1793 byla pořízena první koněspřežná stříkačka. O skoro 100 let později roku 1887 byl ustanoven právoplatný hasičský sbor podporovaný tehdejší okresní radou, kdy příspěvek na stříkačku činil 800 korun, na hadice 100 korun, na výstroj 600 korun, 3 nastavovací žebříky po 40 korunách, 1 vysunovací žebřík za 160 korun a dvojkolák na stříkačku 108 korun. Roku 1891 byla založena hasičská stanice, která se v průběhu let ještě dvakrát stěhovala, až byla v roce 1982 přestěhována do dnešních prostor. Roku 1924 byla z ušetřených sborových peněz zakoupena motorová stříkačka, která byla později používína například k čerpání vody ze sklepů, kdy čerpání vody jednoho sklepa stálo 20 korun. Roku 1949 byl schválen návrh na koupi nového požárnického automobilu a roku 1970 byl vlastními prostředky zakoupen nový požární vůz Tatra 805.

Historické trofeje

(zdroj: starostka SDH pí. Marie Kastlová)

Současnost

V současnosti je starostkou SDH paní Marie Katlová, která je zároveň vedoucím kroužku mladých hasičů, který zde má desetiletí trvající tradici. S kroužkem ji pomáhá manžel Petr Obšil, který je velitelem jednotky a jejich dcera Míša Obšilová, dále jim pomáhá Tomáš Váňa. Jednotka je zařazena v plošném pokrytí jako JPO III, kdy mají tedy členové 10 minut na výjezd k místu události od vyhlášení poplachu. K dispozici mají CAS 24 Liaz a nový DA Ford Transit. Jednotka ročně vyjíždí v průměru k 25 výjezdům, kterými jsou požáry, technická pomoc či pátrací akce.

(zdroj: starostka SDH pí. Marie Kastlová)

Vozový park

CAS 24 Liaz

DA

DA Ford Transit

DA

Mladí hasiči a požární sport

Kroužek mladých hasičů má již desetiletí trvající tradici, která v této podobě trvá dodnes. Několik let je vedoucí mladých hasičů Maruška Kastlová, které pomáhá manžel Petr, dcera Míša a pan Váňa. Mlaďoši se každoročně účastní okresních kol hry Plamen, závodů krajské ligy mladých hasičů a dalších několika akcí, které se v obci, okrese či kraji v průběhu roku konají. V dobách dřívějších byla Krajková mezi hasičskou mládeží na prvních příčkách, avšak postupem času a s přibývajícími novými kolektivy, s novějším vybavením a vyššími a vyššími náklady na jejich pořízení se dnes nachází až na zadních příčkách tohoto pomysleného rozřazení kolektivů mladých hasičů. Avšak není to žádnou ostudou a hanbou, protože pevně věříme, že jednoho dne se vrátí na příčky, na nichž se nacházelo dříve. K tomu jsou ale potřeba nejen kvalitní vedoucí, kteří tu jsou, ale také velká finanční pomoc z vyšších pozic.

Soptíci

(zdroj: starostka SDH pí. Marie Kastlová)


Galerie

KrajkováKrajkováKrajkováKrajkováKrajkováKrajkováKrajkováKrajkováKrajkováKrajkováKrajková