18
Apr
2021
09:15

SDH a JSDH Královské Poříčí


  • Druhou zastávkou našeho putování byla hasičárna v Královském Poříčí, kde jsme měli na naděli 18. 4. domluvenou schůzku na dévátou ranní. Tak po dotankování hladové nádrže u auta jsme se přesně v 9:00 a jedenáct minut hlásili před hasičárnou. Po přátelském přivítání jsme se vrhli na prohlídku hasičárny a techniky. Jirka dal dohormady svou fototechniku a začal si hrát. Ondra si mezitím v zasedačce povídal se starostou sboru o fungování sboru a jednotky a něco málo o historii. Po načerpání všemožných informací jsme se rozloučili a pokračovali na další domluvenou schůzku do Krajkové.



Historie sboru

Sbor v Královském Poříčí byl založen roku 1898. Po několik let docházelo k postupným změnám, úpravám a obměnám jak sboru, tak prostor nebo techniky až do nynější podoby. V minulosti zde fungoval i kroužek mladých hasičů pod vedením pana Václava Skřivana, pozdějšího starosty OSH Sokolov (okresní sdružení hasičů pozn.). Sbor byl členem SH ČMS, později ale přestoupil do sdružení p. Františka Matouška Hasiči Česká republika. Později však sbor z HČR vystoupil a znovu se přidal do SH ČMS.

(zdroj: starosta SDH p. Tomáš Tonhauzer)

Současnost

V současnosti je starostou sboru pan Tomáš Tonhauzer, který se nám celou dobu věnoval a vyprávěl. Velitelem jednotky je pan Miroslav Žáček, kterému tu kluci říkají "Guma". Sbor má aktuálně 15 přispívajích a aktivních členů, z nichž je 9 evidováno ve výjezdové jednotce. Jelikož je JSDH Královské Poříčí zařazeno v plošném pokrytí jako JPO V, nedostanou se k tolika zásahům, jako "trojkaři" nebo "dvojkaři", přesto své hobby dělají s nadšením a zápalem. Jejich zápalu do hasičiny odpovídá i technika, kdy před pár lety obměnili zastaralou Tatru 148 za, ač starší, ale lépe vybavenou a praktičtější, co se technických zásahů týče, cisternu Renault Midlum. Dále obměnili velitelský automobil, kdy dosluhující Škodu Felicii nahradila Škoda Fabia a poslední novinkou, o které, až na starostu sboru a velitele jednotky, nikdo nevěděl, bylo pořízení nového dopravního automobilu Toyota na konci roku 2020. Jednotka vyjíždí ročně jen k pár událostem, kterými jsou události především v rámci obce, jako je spadlý strom, únik nebezpečné látky, čerpání vody ze sklepů, požáry apod.

Při vzpomínání na zásahy nám nemohl být nesdělen jejich kuriózní zásah, na který kluci jen tak nezapomenou, kdy jim byla do SMS zprávy při vyhlášení poplachu situace popsána jako požár rybníka. (*nyní přišel záchvat smíchu*) Až po příjezdu na místo kluci zjistili, že rybník je vypuštěný a vypalovala se tam zarostlá vnitřní strana hráze. Dalším usměvným vyprávěním bylo, když hořelo na sídlišti (ulice se také jmenuje Na Sídlišti) a ohlašovatel požáru se nemohl domluvit s operátorem na druhé straně telefonu na přesné adrese.

(zdroj: starosta SDH p. Tomáš Tonhauzer)

Vozový park

CAS 20 Renault Midlum

CAS 20

DA Toyota Proace

DA

VEA Škoda Fabia

VEA


Galerie

Královské PoříčíKrálovské PoříčíKrálovské PoříčíKrálovské PoříčíKrálovské PoříčíKrálovské PoříčíKrálovské PoříčíKrálovské Poříčí