22
Apr
2021
11:15

SDH a JSDH Horní Slavkov


Čtvrtou zastávkou v našem putování byla hasičská zbrojnice v Horním Slavkově. S kluky jsme byli domluveni na jedenáctou hodinu, a tak jsme přesně v 11 hodin a šest minut zaparkovali u hasičárny. Kluci se nám pochlubili zrekonstruovanou hasičárnou, ukázali techniku, pokecali jsme o výjezdech a jako dvojkaři jsme srovnávali naše výjezdy a celkově zásahy v okrese a kraji. Po hodině a půl čerpání nových poznatků a informací jsme s vidinou oběda odjížděli směrem do Sokolova k Turkovi pro kebab s mezizastávkou u hasičárny v Lokti a vyhlídkovou jízdou po centru Lokte.



Historie

Sbor dobrovolných hasičů v Horním Slavkově byl založen roku 1864 a řadí se tak mezi nejstarší v okrese Sokolov. Původní hasičská zbrojnice stála v blízkosti dnešní základní školy. Z historie sboru a jednotky se toho moc neví, jelikož do dnešní doby se nedochovala žádná kronika podobně, jako tomu bylo například na Březové. Vystřídalo se zde spoustu techniky, jako byly Liaz (ta byla následně převedena do Stanovic), Tatra 148, Tatra 815 (ta byla převedena do Krásna), Avia, Lada Niva apod. Nynější hasičárna pak byla postavena v 70. letech minulého století.

(zdroj: Ludvík Halasi, Štěpán Weinberger)

Současnost

V současnosti se hasiči nacházejí v nově zrekonstruované hasičárně, která prošla kompletní rekonstrukcí a dostavbou nových prostor. K 22. 4. 2021 je v jednotce 14 členů, kteří drží 8hodinové služby a zasahují u mimořádných událostí všeho druhu. Těch je ročně v průměru mezi 100 - 120.

Disponují Tatrou TerrNo1 CAS 20, Tatrou Force 815-7 CAS 30, VEA Škoda Yeti, DA Ford Transit, čtyřkolkou CF Moto a přívěsem s motorovým člunem. Se čtyřkolkou se účastní především pátracích akcí, stejně tak s motorovým člunem. S CAS 30 pak zasahují u velkých požárů - skládka, lesy atd., v CAS 20 je pak uloženo vyprošťovací aku zařízení značky Lukas.

S kuriózních zásahů bychom mohli zmínit například nedávný výjezd na vyproštění uvízlé osoby z kontejneru na vyřazené oblečení. Dalším nevídaným zásahem byl zásah na vyproštění osoby z výtahu, kdy po příjezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že se jedná o vozičkáře, který propadl skleněnou výplní výtahu a výtah se jeho krkem zasekl o patro. Dotyčný bohužel na místě zraněným podlehl.

(zdroj: Ludvík Halasi, Štěpán Weinberger)

Vozový park

CAS 20-S2R Tatra TerrNo1

CAS 20

CAS 30/9000/540-S3VH Tatra Force T 815-7

CAS 30

DA-L1Z Ford Transit

DA

VEA-UL1

VEA

UTV CF moto

UTV

Přívěs se člunem

Přívěs se člunem

Mladí hasiči a požární sport

Dnes již v Horním Slavkově kroužek mladých hasičů není. Avšak v minulosti zde mladé hasiče vedl Manfred "Many" Bokor, po něm pak Martin Kasal. V této době byl kolektiv hasičů z Horního Slavkova jedním z nejlepších v kraji a několikanásobně se zúčastnil republikového kola hry Plamen (např. 2012 v Sokolově, 2013 v Jablonci nad Nisou), později za dorostence i Mistrovství ČR v požárním sportu. Jak však čas plynul a z mladých hasičů se stávali dorostenci a mladí dospělí a ve Slavkově nebyli žádní jejich nástupci, kteří by se o požární sport zajímali, kroužek mladých hasičů zde postupně zanikl. Z těch všech, kteří zdejší oddíl navštěvovali, se do výjezdové jednotky přidal jeden jediný z nich, a to Štěpán Weinberger, který nás při návštěvě hasičárnou provázel.

(zdroj: Štěpán Weinberger)


Galerie

Horní SlavkovHorní SlavkovHorní SlavkovHorní SlavkovHorní SlavkovHorní SlavkovZasedačkaŠatnaHorní Slavkov